Lussekatter - adwentowe bułeczki szafranowe


13 grudnia w Szwecji obchodzony hucznie jest dzień światła. Dzień Świętej Łucji, obchodzony jest także w Norwegii ale już nie tak wystawnie. My zaczęliśmy świętować już wczoraj. W przedszkolu u Gabrysia zorganizowano uroczyste śniadanie dla rodziców, w trakcie którego grupa najstarszych dzieci ubrana w białe długie suknie, ze świeczką w ręku zrobiła obchód po wszystkich oddziałach śpiewając tradycyjną pieśń Santa Lucia.
Dzisiaj delektujemy się pysznymi szafranowymi bułeczkami oraz bezalkoholowym ponczem.



Składniki:
  1. 13 dl mąki pszennej
  2. 5 dl mleka
  3. 150 g masła
  4. 150 g cukru
  5. 50 g drożdży
  6. 1 g szafranu lub 1/2 łyżeczki kurkumy
  7. 2 łyżeczki kardamonu
  8. 1/2 łyżeczki soli
  9. 1 lekko roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
  10. rodzynki do dekoracji

Wykonanie:
  1. Masło rozpuścić w rondelku. Dodać mleko i lekko podgrzać.
  2. Drożdże pokruszyć do miski i wymieszać je z odrobiną letniej mieszanki mleka z masłem.
  3. Następnie dodać pozostałą część mieszanki.
  4. Dodać cukier, sól, kardamon, szafran/kurkumę, wymieszać wszystkie składniki razem.
  5. Na koniec dodać mąkę pszenną i wyrobić na jednolite ciasto.
  6. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, aż będzie urośnie dwukrotnie.
  7. Piekarnik rozgrzać do 250°C.
  8. Ciasto najlepiej wyrabiać na stole. Posyp trochę mąki na stole i zagnieść ciasto. Nasepnie podziel je na około 30 kawałków.
  9. Z każdego kawałka zrób cienki wałek, z którego wykonasz wybrany przez siebie wzór Lussekatter.
  10. Ułóż gotowe Lussekatter na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  11. Posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i udekoruj je rodzynkami.
  12. Piec bułeczki na środku piekarnika około 5 – 8 minut, aż będą złote.
  13. Przed podaniem bułeczki należy przestudzić. Świetnie smakują letnie.
Zagraniczne słodkości Bożonarodzeniowe Świąteczne słodkości!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty